Hoppa till innehåll
Hem » Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Den 24 mars 2023 satte utvecklingsteamet för Honda Civic Type R ett nytt rekord på den ökända Nürburgring Nordschleife-banan för produktionsbilar med framhjulsdrift. På den utmanande 20,8 kilometer långa banan tog de sig runt på 7 minuter och 44,881 sekunder, vilket är snabbare än det tidigare rekordet. Tiden sattes på den förlängda bansträckningen som definierades av banans ledning år 2019.

Honda Civic Type R lanserades förra året och har sedan dess fått internationell uppskattning, och samlar nu på sig fler utmärkelser och lovord. Detta senaste rekordet cementerar modellens position som den snabbaste produktionsbilen med framhjulsdrift. Banan på Nürburgring Nordschleife kallas ibland för ”The Green Hell” på grund av dess utmanande natur, vilket gör bedriften ännu mer imponerande.

Honda Civic Type R är känd för sin prestanda och sportiga design. Modellen har också vunnit flera utmärkelser sedan lanseringen förra året, inklusive ”Best Performance Car” från Auto Express och ”Best Hot Hatch” från Top Gear. Dessa utmärkelser visar på modellens höga prestanda och popularitet bland entusiaster och kritiker.

Den nya 2023 Civic Type R är utrustad med en kraftfull 2,0 liters turbofyra motor som i dess senaste iteration ger 329PS och 420Nm i vridmoment. Tillsammans med en uppdaterad sexväxlad manuell växellåda kan bilen accelerera från 0 till 100 km/h på bara 5,4 sekunder och uppnå en topphastighet på 275 km/h.

Den nya och slimmade exteriören på 2023 Civic Type R har också bidragit till rekordtiden, med högutvecklade aerodynamiska lösningar som vinkeln på den höga bakre vingen och komplexa underhållselement som kombinerar för att generera äkta marktryck.

Videoklipp från rekordvarvet kan ses här:

Utöver detta är det längre hjulbasen på 35 mm, jämfört med föregående modell, och den flerledade bakre fjädringen ihopkopplad med en betydligt bredare bakre spårvidden för att erbjuda förbättrad kurvstabilitet jämfört med föregångaren – och finslipad genom upprepade tester på både Autobahn och Nürburgring.

”Civic Type R utvecklades under konceptet ”Ultimate Sport 2.0″, med målet att vara den ultimata FWD sportmodellen, ge förare självförtroende och upphetsning som når hjärtat”, förklarar Hideki Kakinuma, Large Project Leader för Civic Type R. ”Sedan lanseringen av Civic Type R 2022 har vi fått enormt positiv respons globalt, vilket överträffat våra förväntningar, men det fanns en annan utmaning som vi ville ta oss an – att vara den snabbaste FWD-modellen på Nürburgring.

”Sex år efter föregående generation har vi nått en ny dimension i utvecklingen av Type R och den passion vi lagt ner i den. För dem som redan äger vår senaste Civic Type R och för dem som förväntas bli ägare, hoppas vi verkligen att du kommer att älska och njuta av Civic Type R.”

Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
Foto av: Honda
previous arrow
next arrow