Hem » SKODA ENYAQ iV

SKODA ENYAQ iV

SKODA ENYAQ iV 60 BILFAKTA

Foto av: SKODA

SKODA ENYAQ iV

Den helelektriska SUV:n som vi tidigare skrev om, är den tjeckiska biltillverkarens första produktionsmodell som baseras på Volkswagen Groups MEB-modulära elbilplattform. ŠKODA ENYAQ iV erbjuder bak- eller fyrhjulsdrift, tillsammans med en räckvidd som passar perfekt för vardagligt bruk, som täcker upp till 510 km enligt WLTP. ŠKODA fortsätter att utveckla sitt känslomässiga designspråk – för detta ändamål har den nya SUV: n ett helt nytt interiörkoncept som erbjuder Design Selections och en helt ny struktur av de tillgängliga utrustningen. En speciell höjdpunkt är den exklusiva ENYAQ iV Founders Edition, som är begränsad till 1895 enheter och firar företagets jubileum som firar 125 års framgång.

Elektrisk drivlina: Första MEB-baserade ŠKODA-produktionsmodell

SKODA ENYAQ iV är den första ŠKODA-produktionsmodellen som baseras på Volkswagen Groups modulära (MEB). MEB består av så kallad skateboardplattform, där batteriet är inbyggt i golvet för att spara utrymme. Den helelektriska SUV: n finns i tre batteristorlekar, fem effektvarianter och bak- eller fyrhjulsdrift och tillgodoser därför ett brett spektrum av behov för en mängd olika användningsområden. ENYAQ iV laddas snabbt och erbjuder ett räckvidd på upp till 510 km i WLTP-cykeln, perfekt för vardagligt bruk och för långa sträckor. ŠKODAs nya flaggskepp tillverkas vid den tjeckiska biltillverkarens huvudanläggning i Mladá Boleslav – vilket gör den till den enda modellen i Europa baserad på Volkswagen Groups MEB-plattform som byggs utanför Tyskland.

Nivåvarianter med bakmonterad motor och bakhjulsdrift

I ENYAQ iV använder SKODA ett helt nytt drivkoncept som ändå hänvisar till företagets historia: precis som med många av märkets tidigare modeller använder ŠKODA bakhjulsdrift för sin nya elektriska SUV för. ENYAQ iV är en mångsidig partner för både pendling och långa sträckor. Dess maximala räckvidd är 510 km i WLTP-cykeln och har en supersnabb laddningskapacitet på upp till 125 kW. 82-kWh-batteriet, som har en nettokapacitet på 77 kWh, kan laddas från 5 till 80 procent på bara 38 minuter vid motsvarande kraftfulla DC-laddningspunkter. ENYAQ iV kan enkelt laddas hemma över natten med en AC-vägglåda på upp till 11 kW – beroende på batteristorlek tar denna process sex till åtta timmar. Dessutom är ENYAQ iV utrustad med en speciell iV universalladdare som passar alla konventionella laddningsuttag.

Fem effektvarianter, tre batteristorlekar, två motorer och fyrhjulsdrift

ŠKODA ENYAQ iV erbjuder tre batteristorlekar och fem olika effektvarianter som gör körningen både hållbar och rolig. Förutom den bakhjulsdrivna är de två kraftfullaste modellerna utrustade med en andra elmotor på framaxeln som överför SUV: s vridmoment från 425 till 460 Nm. Ingångsnivån SKODA ENYAQ 50 iV är utrustad med en 109 kW bakmonterad motor och bakhjulsdrift; dess maximala vridmoment är 220 Nm. litiumjonbatterier har en bruttokapacitet på 55 kWh (52 kW netto) och har en räckvidd på upp till 340 km. Utrustad med ett 62 kWh batteri (58 kWh netto) kan 132 kW ENYAQ 60 iV täcka upp till 390 km; dess maximala vridmoment är 310 Nm.

ENYAQ 80 iV har en effekt på 150 kW, vridmoment på upp till 310 Nm, och vid 510 km i WLTP-cykeln har den längsta maximala räckvidden. 82-kWh-batteriet (77 kWh netto) används också i de två fyrhjulsdrivna varianterna – i kombination med den andra elmotorn på framaxeln, producerar ENYAQ 80x iV 195 kW och ENYAQ RS iV levererar 225 kW. Båda dessa modeller har en räckvidd på 460 km.

ŠKODA ENYAQ RS iV är särskilt kul att köra. Den accelererar från en stående start till 100 km / h på bara 6,2 sekunder och uppnår en toppfart på 180 km / h – 20 km / h snabbare än andra versioner. Dessutom kan den kraftfullaste ENYAQ iV har en dragvikt på upp till 1400 kg S med ett elektriskt infällbart dragkrok som tillval.