Hoppa till innehåll
Hem » Volkswagen PASSAT historia

Volkswagen PASSAT historia

Volkswagen Passat är en mellanklassbil som tillverkas av den tyska biltillverkaren Volkswagen sedan 1973. Passat har varit en populär bilmodell på den svenska marknaden i många år och har genomgått flera generationer sedan den första modellen introducerades.

Den första generationen av Passat presenterades 1973 och kallades Passat B1. Bilen hade en fyrhjulsupphängning och fanns tillgänglig som både sedan och kombi. Passat B1 fick en välkomnande mottagning på den svenska marknaden och blev snabbt populär bland bilköpare.

Den andra generationen av Passat, Passat B2, introducerades 1981. Bilen var större än den föregående generationen och erbjöd bättre prestanda och mer utrymme. Passat B2 var tillgänglig som sedan, kombi och även en coupé-version kallad Passat CC. Passat B2 blev också populär på den svenska marknaden och såldes i stora volymer.

Passat B3 introducerades 1988 och var den första generationen som tillverkades i samarbete med Ford. Bilen var större än tidigare modeller och erbjöd en rad nya funktioner som ABS-bromsar och airbags. Passat B3 var tillgänglig som sedan och kombi och blev också en populär modell i Sverige.

Passat B4 presenterades 1993 och var en uppdatering av föregående generation. Bilen hade en ny design och var större än tidigare modeller. Passat B4 var tillgänglig som sedan och kombi och var en populär bilmodell på den svenska marknaden.

Den femte generationen av Passat, Passat B5, presenterades 1996. Bilen hade en helt ny design och var större än tidigare modeller. Passat B5 var tillgänglig som sedan och kombi och erbjöd en rad nya funktioner som klimatanläggning och GPS. Passat B5 blev också en mycket populär bilmodell på den svenska marknaden.

Passat B6 presenterades 2005 och var en uppdatering av föregående generation. Bilen hade en ny design och erbjöd en rad nya funktioner som adaptiv farthållare och parkeringsassistans. Passat B6 var tillgänglig som sedan och kombi och blev också populär på den svenska marknaden.

Den sjätte generationen av Passat, Passat B7, presenterades 2010. Bilen hade en uppdaterad design och erbjöd nya funktioner som automatisk nödbroms och körfältsassistans. Passat B7 var tillgänglig som sedan och kombi och blev också en populär bilmodell i Sverige.

Passat B8 presenterades 2014 och var den senaste generationen av Passat som tillverkades vid tidpunkten för denna text. Bilen hade en ny design och erbjöd en rad nya funktioner som adaptiv LED-strålkastare och en ny motor som var mer bränsleeffektiv. Passat B8 var tillgänglig som sedan och kombi och fortsatte att vara en populär bilmodell.